5 tips for å lykkes med din nettside

tirsdag 16 januar, 2018

Din nettside er en vital markedsføringskanal og et sted hvor folk kan besøke bedriften din 24 timer i døgnet for å lære om tjenestene du tilbyr. Her lister vi opp noen essensielle tips til deg som skal starte opp, administrere eller lage ny nettside.

1. Definer mål

Tips nummer en og kanskje det viktigste før du starter opp eller redesigner din nettside er å definere noen konkrete mål. Til hvem eller hvilke retter innholdet seg og hvilke oppgaver vil du den skal løse? Ønsker du å få flere henvendelser og timebestillinger til din klinikk? Skal du markedsføre et produkt eller tjeneste? Ønsker du å få flere kunder till din fysiske butikk? Hva gjør konkurrentene som er bra? Hva gjør de som er mindre bra? Før du legger tid og resurser på utvikling og innhold bør du tenke igjennom hvorfor du skal ha en nettside og hva du ønsker at den skal hjelpe deg med.

2. Optimaliser nettsiden

Du har kun noen få sekunder på deg til å fange dine besøkere sin oppmerksomhet og da er det viktig at din hjemmeside både lastes ned raskt og kan levere relevant informasjon uansett om dine besøkere surfer på PC, nettbrett eller mobiltelefon. I dag bruker 70% av dine potensielle besøkere og kunder mobiltelefonen for å surfe på nett og en bra grunnregel er å tenke “mobile first” ved utformingen av din hjemmeside. Google og andre søkemotorer legger også stor vekt på mobilanpassning, hastighet og brukervennlighet når de ranker dine sider.  Med verktøy som Google Pagespeed Insights får du en pekepinn og forslag på utbedringer. Et annet godt tips er å la andre foreta seg bestemte oppgaver på din nettside. På den måten kan du danne deg et godt bilde av brukeropplevelsen.

3. Tenk rent og enkelt

Din hjemmeside bør ikke se ut som en Wikipedia-side men heller oppfattes som veldig ren, intuitiv og enkel å bruke. Din hjemmeside burde føles som din stue; komfortabel, avslappende og lett å flytte rundt i. Du bør ha en tydelig navigasjon som viser sidene dine og innholdet skal gi en god leseopplevelse med naturlige og enhetlige overskrifter, mellomtitler, punkter, bilder og avsnitt. Alle mulige tenkbare opplysninger om din bedrift trenger ikke å synes på en side. Len deg tilbake, vær objektiv og tenk litt på hva det viktigste dine besøkere bør lære om din virksomhet i løpet av det første minuttet eller to. Tenk rent og enkelt.

4. Jobbe med grunnleggende SEO og vedlikehold

Se til å holde din hjemmeside jevnlig oppdatert og jobbe med ditt innhold. Det å f eks redigere teksten din med noen enkle SEO-teknikker eller gjøre noen tekniske tilpassinger kan faktisk hjelpe deg å rangere høyere i søkemotorer uten alt for mye innsats. På nettet finnes det tusenvis av både grunnleggende og mer avanserte artikler om hvordan du kan forbedre din SEO og hva du bør tenke på. Et flott sted å begynne er å lese Googles SEO Starter Guide (pdf) eller besøke deres hjelpesenter om hvordan søkemotorer fungerer. Portaler som Search Engine Journal og Search Engine Watch er eksempel på andre gode ressurser. Se også til at du får implementert gratistjenesten Google Analytics som sporer og rapporterer nettstedstrafikk. Den kan f eks gi deg innsikt i demografien til dine besøkere, ytelsen til en bestemt kampanje eller hvor lenge folk oppholder seg på nettstedet ditt.

5. Invester der det trengs

Å sette opp en hjemmeside med f eks WordPress er ikke vanskelig for den med litt grunnleggende datakunnskaper. Her har du dessuten mengder med ferdige temaer å laste ned gratis eller for noen hundre kroner. Vår erfaring sier dessverre at ferdige løsninger er veldig begrensede. Alt for ofte ser vi bedrifter som sitter fast med en hjemmeside som er veldig generisk, upersonlig og dårlig optimalisert for både brukeren, mobiltelefoner og søkemotorer og som sitter igjen med følelsen av at det er for mange begrensninger for hva man kan gjøre med innhold og funksjonalitet eller at det rett og slett er for tungvint å administrere. Tips nummer 5: Det kan være verdt å kontakte fagfolk som kan hjelpe deg med å forvalte dine ideer uansett om det gjelder webdesign, utvikling av nye maler og funksjonalitet, vedlikehold, tekstskriving, foto eller søkemotoroptimalisering.

 

Lurer du på hvordan du skal starte eller bygge videre på din nettsatsing? Ta kontakt med oss for en prat!